Google je dodao još jednu opciju autentifikacije licem za svoje korisnike. Sada možete snimiti kratki selfie video koji ćete koristiti kao digitalni ključ za svoj račun. Ova je opcija izuzetno korisna u situacijama kada zaboravite lozinku ili sa sobom nemate svoje uobičajene uređaje.

Rješenja za oporavak kada je vaš račun zaključan


Do sada smo se na Google navikli prijavljivati pomoću prepoznavanja lica putem funkcije za otključavanje telefona ili biometrijskom autentifikacijom pomoću pristupnih ključeva (passkeys). Ova nova opcija selfie videa pruža dodatni pouzdan način provjere identiteta.

Ova će značajka biti posebno korisna ako vam se račun slučajno zaključa, ako nemate pristup svojem telefonu ili računalu ili kada sve druge konvencionalne metode prijave otkažu.

Početni koraci postavljanja


Da biste se mogli prijaviti pomoću selfie videa kada vam to zatreba, morate tu opciju prethodno postaviti. Koraci su prilično jednostavni:

  • Idite na stranicu postavki svog Google računa i odaberite odjeljak Sigurnost i prijava.
  • Pronađite opciju Kako se prijavljujete na Google i kliknite na Selfie video.
  • Odaberite opciju Dodaj selfie za prijavu.

Ako vaše računalo ima web-kameru, snimanje možete izvršiti izravno s njega. U suprotnom, sustav će prikazati QR kôd koji trebate skenirati pametnim telefonom kako biste dovršili postupak. Važna napomena: prije snimanja trebate skinuti naočale i masku te odabrati dobro osvijetljeni kut, izbjegavajući pretrpanu ili dinamičnu pozadinu.

Borba protiv deepfake tehnologije i zaštita privatnosti


Tijekom postupka postavljanja, kao i prilikom svake naknadne prijave pomoću selfie videa, Google će od vas tražiti da okrenete glavu u točno određenim smjerovima. To pomaže sustavu potvrditi da ste stvarna osoba koja se nalazi ispred kamere u realnom vremenu, čime se učinkovito sprječavaju pokušaji prijevare pomoću sintetiziranih deepfake videozapisa. Sustav će pohraniti ovaj videozapis kako bi ga mogao uspoređivati pri budućim prijavama. Iz Googlea naglašavaju da je videozapis u potpunosti šifriran te da se upotrebljava isključivo u svrhu verifikacije identiteta i prijave na račun. Ako u bilo kojem trenutku odlučite da više ne želite koristiti ovu opciju, videozapis možete trajno ukloniti sa svog računa. Potrebno je samo otići na stranicu za upravljanje videoverifikacijom i kliknuti na gumb za brisanje.

Neki računi još nisu ispunili uvjete za korištenje


Ako koristite poslovni ili posebni račun, imajte na umu da ova značajka trenutačno nije dostupna za korisnike Google Workspace računa, račune kojima upravljaju roditelji (podređene račune), kao ni za račune koji su uključeni u Googleov Program napredne zaštite (Advanced Protection Program).